De achtertuin verbouwen en opnieuw inrichten: stap voor stap

We kunnen niet allemaal een prachtige achtertuin met een weelderige tuin hebben, maar dat betekent niet dat we onze achtertuinen niet kunnen verbouwen en opnieuw inrichten. Als je je achtertuin opnieuw wilt inrichten, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden, zoals het doel van je achtertuin, het klimaat in jouw omgeving en natuurlijk je budget. In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je je achtertuin kunt verbouwen en opnieuw inrichten.

Stap 1: Bepaal het doel van je achtertuin

Voordat je begint met het verbouwen van je achtertuin, is het belangrijk om je af te vragen wat je precies wilt bereiken met je achtertuin. Wil je bijvoorbeeld een rustige plek om te ontspannen? Of wil je een plek waar je kunt tuinieren en je groenten en fruit kunt kweken? Als je weet wat je wilt bereiken met je achtertuin kun je bepalen welke materialen je nodig hebt en hoe je je achtertuin wilt inrichten. Ga je voor een ontspannen sfeer? Dan kan een loungeset om in de zomer lekker van het zonnetje te kunnen genieten natuurlijk niet ontbreken. 

Stap 2: Bepaal het klimaat in jouw omgeving

Het klimaat in jouw omgeving is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het verbouwen en opnieuw inrichten van je achtertuin. Als je in een gebied woont met een droog klimaat, bijvoorbeeld rekening houden met het feit dat je tuin vaker water nodig zal hebben. In een warm klimaat moet je er ook rekening mee houden dat je tuin voldoende schaduw moet hebben.

Stap 3: Budget

Voordat je begint met het verbouwen van je achtertuin, is het belangrijk om je budget te bepalen. Het is niet nodig om veel geld uit te geven aan dure materialen of tuinmeubelen. Soms is het mogelijk om tweedehands materialen of tuinmeubelen te vinden of je kunt zelfs spullen maken. Als je weet hoeveel geld je kunt uitgeven, kun je beter bepalen welke materialen je nodig hebt en welke niet.

Stap 4: Het ontwerp van de achtertuin

Nu je weet wat je wilt bereiken met je achtertuin en je budget hebt bepaald, is het tijd om te gaan nadenken over het ontwerp van je achtertuin. Er zijn verschillende manieren om je achtertuin in te richten, dus je kunt wat inspiratie opdoen door tuinen te bekijken in tuinmagazines of online. Maak vervolgens een globale schets van waar je loungebank tuin komt, waar je een gazonnetje wilt etc. Als je eenmaal een idee hebt over hoe je achtertuin eruit moet zien, kun je beginnen met het uitzetten van de verschillende elementen.

Stap 5: De materialen

Nu je weet welke materialen je nodig hebt voor je achtertuin, is het tijd om de materialen te gaan kopen. Als je tuinmeubelen wilt kopen, kun je kijken op websites zoals Marktplaats of in tuinwinkels. Als je zelf tuinmeubelen wilt maken, kun je materialen kopen bij een bouwmarkt of online.