Ieder jaar gaan er miljoenen mensen op vakantie. Nederlanders kiezen er veelal voor om naar Frankrijk, Spanje of Italië te gaan. Hiervoor zijn vaccinaties niet nodig, maar voor veel landen in Afrika, Azië, rond de Middellandse Zee, Midden- en Zuid- Amerika en zelfs in Oost- Europa ligt de situatie anders. Voor al deze landen zijn bepaalde vaccinaties verplicht of geadviseerd om te nemen, wanneer er naar deze landen afgereisd wordt. De reden ervoor is dat er in al de eerder genoemde landen en continenten nog infectieziekten voorkomen. Dit is ook zo voor Turkije.
Turkije
Turkije heeft meer dan 82 miljoen inwoners. Daarnaast wordt het ook nog veel toeristisch bezocht. Zo ongeveer 52 miljoen toeristen komen elk jaar op Turkije af. Voor hen is het belangrijk om gevaccineerd te zijn tegen ziektes die in Turkije voor kunnen komen. Dit zijn bijvoorbeeld malaria, Hepatitis A, Hepatitis B, DTP en rabiës. Malaria is in dit rijtje eigenlijk de enige die echt zeer sterk aanbevolen wordt. De andere ziektes en bacteriën zijn aanbevolen inentingen Turkije.
Hepatitis A
Hepatitis A is een ontsteking van de lever. Het wordt ook wel gezien als de besmettelijke geelzucht. Problemen in de lever kunnen de huid namelijk een gelige gloed geven. Bij volwassenen kan Hepatitis A leiden tot moeheid, griep, koorts, misselijkheid, buikklachten en lusteloosheid. Het wordt veroorzaakt door een virus, wat opgelopen kan worden wanneer iemand met ontlasting besmet voedsel of drinkwater nuttigt. De vaccinatie bestaat uit twee prikken, die voor één en 30 jaar bescherming bieden.
DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland worden deze ziektes alle drie niet meer gezien. Dit komt omdat kinderen via kindervaccinaties al vanaf 1950 worden ingeënt ertegen. Hetzelfde geldt niet voor Turkije. Daar komen de ziektes nog wel voor, waardoor het bezoekers wordt aangeraden om een vaccinatie te krijgen tegen DTP. Eén prik is dan veelal al voldoende voor 10 jaar.
Rabiës
Er zijn een aantal delen in Turkije waar rabiës, oftewel hondsdolheid, nog voorkomt. Rabiës is een gevaarlijke herseninfectie die bijna altijd de dood tot gevolg heeft. Iemand kan rabiës oplopen door het speeksel van een besmet zoogdier, zoals een beet, krab of lik aan een wond. Overal waar rabiës is, is het zeker belangrijk om niet meer dieren in contact te komen. Rabiës vaccinaties bestaan uit twee prikken. Tussen de prikken moet minimaal een week zitten. Kinderen worden aangeraden om drie prikken te krijgen.
Bij het vaccineren is het altijd belangrijk om te overleggen met de huisarts. Is het niet duidelijk welke prikken nodig zijn voor welke bestemmingen? Kijk dan eens op reisprik.nl.