Deze impact heeft technologie op jouw mentale welzijn

De technologie is de laatste jaren sterk veranderd. Waar je het eerst uitsluitend voor de praktische doeleinden gebruikte, is het vandaag de dag niet meer weg te denken uit jouw leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een smartphone die je dagelijks bij je draagt en waarmee je alle contacten onderhoudt. Ook binnenshuis zijn er steeds meer technologieën die het leven eenvoudiger maken. Echter heeft technologie ook een keerzijde. Het is namelijk helemaal niet zo goed voor jouw mentale welzijn als dat je in eerste instantie dacht. Het is daarom belangrijk dat je bekijkt welke impact technologie precies heeft op jou, zodat je eventueel veranderingen aan kunt brengen.

Voortdurend met elkaar in verbinding

Technologie maakt het leven gemakkelijker. Op ieder moment van de dag sta je met mensen in verbinding en zijn er veel apparaten te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld jouw familie en vrienden bellen om de leukste momenten van de dag te bespreken of wanneer je problemen hebt. Daarnaast kun je via sociale media veel activiteiten terugzien, omdat er herinneringen gedeeld worden. Door zelf ook regelmatig iets te delen, ontstaat er een leuke interactie. Echter zie je ook vaak hele leuke dingen voorbijkomen, waardoor je jaloers of depressief kunt worden. Hoe kan het toch dat iemands leven zo perfect is? Al snel kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

Eenzaamheid en zaken verbergen

Als je al gevoelig bent voor een depressie, kan sociale media het al snel verergeren. Terwijl jij in je eentje op de bank zit, zie je foto’s langskomen van mensen die een gezellige dag of avond hebben. Je wilt stoppen met kijken, maar blijft door scrollen. Dit maakt het vaak alleen maar erger en kan ervoor zorgen dat je grote mentale problemen krijgt. Hoewel je ergens ook weet dat mensen vaak alleen de positieve dingen delen en de negatieve kant van het leven geheimhouden. In ieder huis gebeurt namelijk wel iets wat niet leuk is. Je kunt daarom het beste afstand nemen van sociale media en jezelf eerst richten op het verbeteren van jouw mentale gezondheid.

De juiste hulp

Als je geen afstand neemt, zal dit op termijn voor andere gezondheidsproblemen zorgen. Een slechter mentaal welzijn kan bijvoorbeeld ook tot verslavingen leiden. Je kunt bijvoorbeeld meer gaan drinken om de dagelijkse sleur te vergeten en je weer even beter te voelen. Binge drinking kan echter niet alleen zorgen voor lichamelijke klachten, maar geeft jou ook mentaal een extra klap. Daarnaast gaat jouw sociale leven kapot, doordat je jezelf afzondert. Ga daarom voor de juiste hulp en zorg voor een verandering.